Selecteer een pagina

Paardrijden: een combinatie van recreatie en therapie

Paardrijden is meer dan een fijne vrijetijdsbesteding voor gehandicapten. De ruiter ontwikkelt zowel zijn spieren als zijn geest: hij gebruikt namelijk zijn hele lichaam en moet zich goed concentreren. Terwijl de omgang met de andere ruiters, maar ook met de dieren, de sociale integratie bevordert. Paardrijden heeft dus een merkbare positieve invloed op de kwaliteit van leven van mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen.

Hulpmiddelen

Om veilig te kunnen paardrijden heeft de gehandicapte ruiter een aantal hulpmiddelen nodig, zoals aangepaste zadels, speciale teugels en stijgbeugels, extra handgrepen enzovoorts. En natuurlijk speciaal opgeleide instructeurs.

Dit kost natuurlijk veel geld. Vaak meer dan een gehandicapte te besteden heeft. Daarom hebben wij in 1989 de Stichting Steunfonds Paardrijden Gehandicapten Noord-Brabant opgericht. Deze stichting zoekt sponsors en donateurs om de benodigde fondsen te werven.

Het geld dat binnenkomt gaat rechtstreeks naar Brabantse stichtingen en verenigingen die zijn aangesloten bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten.

Comité van aanbeveling

De stichting staat niet alleen in dit initiatief, enkele grote namen uit de Nederlandse paardensport ondersteunen ons daarbij. Mede dankzij hun inspanningen wordt paardrijden in Noord-Brabant ook voor gehandicapten mogelijk gemaakt.

• IJsbrand Chardon
• Anky van Grunsven
• Piet Raymakers

Contact

Heeft u een vraag? Stuur ons een mail.

Succesvol als therapie

Marie-Jose
Marie-Jose (18) heeft een ernstige spieraandoening en kan daardoor zelf vrijwel niets doen. Na een paar jaar paardrijles is haar conditie sterk verbeterd. Zoveel zelfs dat ze enige controle over haar spieren begint te krijgen. Ze kan nu bijvoorbeeld zelf haar pap eten. Iets dat nog niet zo lang geleden onmogelijk leek.

Ed
Ed (22) is autistisch en vertoont gedragsproblemen. Mede dankzij het paardrijden en de gedeeltelijke verzorging van de dieren heeft hij een verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld en is hij veel gemakkelijker in de omgang geworden.